Overfører data ...
LemenHopp
NZF logoNorsk Zoologisk Forening
Om Zoorum Generelt Tragus

Flaggermus-Lerkefalk

Av Magne Flåten. Friday 17 August 2012
   
 

Jeg videresender denne morsomme (eller tragiske?) historien til andre flaggermusinteresserte. Om dere selv ser predasjon eller forsøk på predasjon på flaggermus, så håper jeg at det blir notert – så kan vi kanskje forsøke å sammenstille slike registreringer en gang? Dette gjelder selv om man ikke sikkert kan identifisere flaggermusa til art. Jeg har for øvrig akkurat lest korrektur på følgende artikkel som blir trykket i løpet av høsten:

Frafjord, K. 2012. Observations of a merlin (Falco columbarius) hunting northern bats (Eptesicus nilssonii) in midnight sun (Northern Norway). Nyctalus (N.F.), Berlin 17 (1): 107-111.

Karl Frafjord

Lars og Grete Ruud [mailto:larsruud@live.no]
Sendt: 3. august 2012 11:52
Til: Frafjord Karl
Emne: Flaggermus-Lerkefalk

God dag!

Jeg leser i “Ottar”nr 3-2012 din interessante artikkel “På flaggermusvinger”. På side 44 står det:”Det er ikke ofte rovfugler er sett fange flaggermus i Norge”,og jeg fikk lyst til å dele en opplevelse jeg hadde kl.21.45 den 27.7.1993.Flaggermus har jeg lite kunnskap om,men jeg kan mye om fugler. Etter en lengre økt i hagen sitter jeg på min veranda på Grorud i Oslo og titter på to flaggermus som jakter rutinemessig rundt trærne i hagen.(Dagen tilbringer de under pipebeslaget har jeg tidligere funnet ut.)Jeg prøver å se om det er et slags system i åttetallene deres, da en fugl med spisse sigdformede vinger farer forbi i stor fart mellom meg og flaggermusene.”Tårnseiler” er min første innskytelse,så: ”Nei,for mørkt og sent”. Etter ca 2 sekunder grubling på alternativer har fuglen snudd og bare få meter foran meg foretar den en så brå kursendring at det piper i svingfjærene-et lavt,men tydelig smell-og det er bare en flaggermus å se. Det var det resten av sommeren og høsten også.

Hendelsen ble rapportert til N.O.F. avdeling Oslo og Akershus som fant det godtgjort at det var en Falco subbuteo-Lerkefalk-som fikk seg varm kveldsmat.

Det er tidligere konstatert hekking av Lerkefalk i Øyerenområdet (Haftorn),som befinner seg noen minutters flytur unna Grorud for en slik fugl.Den er sjelden å se på Østlandet.

I dag bor vi på Tjøme, og har også her et par flaggermus rundt hus og hage. Hver gang jeg titter på dem tenker jeg på hvor fantastisk heldig jeg var den kvelden for 19 år siden!

(I parentes bemerket: En kamerat av meg var vel den eneste som fikk med seg at en Vandrefalk tok en bydue over 17.mai toget i Oslo sentrum! Falken hadde tilhold i en vindusnisje nær toppen av Hotell Plaza.)

Med vennlig hilsen.

Lars Ruud
Flekkenveien 21
3145 TJØME

Betal kontingent her

Oppgi medlems-/abonnentnummer og e-postadresse om du har en. Nummeret finner du på adresseetiketten til siste nr. av Fauna. Klikk «OK» for å gå videre:

Norsk Zoologisk Forening | Postboks 102 Blindern, 0314 OSLO | E-post: nzf@zoologi.no | Org.nr. 971 274 727
Nettredaktører: Asbjørn Lie, Mariken Kjøhl-Røsand, Kristoffer Bøhn, Magne Flåten, Irene Elgtvedt, Håkå B. Furuseth

Alt materiell (design, tekst og bilder) under domenet zoologi.no er beskyttet av åndsverkloven. Mer informasjon om opphavsrett finner du på Clara.

Logo 1sted
Pil opp