Hva er egentlig zoologi?


Zoologi

Zoologi er læren om dyr, og utgjør dermed et av biologiens fagområder. Ordet er avledet av gammelgresk ζῷον (zōon – dyr) og λόγος (logos – kunnskap).

Kunnskap om dyr er trolig en av de eldste kunnskapene mennesket har, men ble først formalisert som et fag med opplysningstiden. Som med de øvrige biologiske fagene skjøt zoologien virkelig fart med Carl von Linnés klassifisering i «Systema naturæ». Med Charles Darwins «Artenes opprinnelse» fra 1859 fikk zoologien en teoretisk underbyggning som har preget zoologi og de øvrige biofagene siden.

Fagets videre inndeling bygger på dyregruppene som studeres, herav:

  • Entomologi – læren om insekter (evt. leddyr)
  • Herpetologi – læren om krypdyr (evt. også amfibier)
  • Ichthyologi – læren om fisker
  • Konchologi eller malakologi – læren om bløtdyr
  • Mammalogi – læren om pattedyr
  • Ornitologi – læren om fugler
  • Kynologi – læren om hundedyr (tamhund, ulv og rødrev)

Flaggermus

Flaggermus er en spennende dyregruppe som inntil nylig har blitt viet liten oppmerksomhet i Norge. Kunnskapen om forekomsten til de 12 artene som er registrert i landet har derfor vært liten, men det har kommet til mye ny informasjon i løpet av de siste 10–15 årene.

Les mer

Amfibier og krypdyr

Læren om amfibier og krypdyr kalles med et felles navn herpetologi. Amfibiene omfatter frosker, padder og salamandere. Krypdyrene (reptilene) omfatter slanger, øgler (firfisle og stålorm), skilpadder, krokodiller og broøgler (tuatara).

Les mer

Har du noen spørsmål?

Har du noen spørsmål til oss, eller ønsker du å vite mer om enten medlemskap eller noen av våre fagfelt? Vennligst ta kontakt med oss via kontaktskjemaet ved siden av, og vi vil komme tilbake til deg så snart som mulig.

Følg oss på sosiale medier

Vi ser frem til å høre fra deg