Overfører data ...
LemenHopp
NZF logoNorsk Zoologisk Forening
Om dyrearter Pattedyr Herptiler Fugler Småkryp Fisker Pattedyratlas

Pil venstre
Strandpadde

Strandpadda Bufo calamita er i Sverige funnet relativt tallrik helt nordvest til Lysekil og Kungshamn-området, muligens også ved Strömstad (usikkert funn) ca. 10 km fra norskegrensa. Arten kan tenkes også å finnes på norsk side.

Strandpadda, som neppe blir mer enn 7-8 cm lang, er grå eller lysebrun og kjennes lett på de parallelle parotidekjertlene i nakken og den lyse midtstripen langsetter ryggen. Også denne arten har giftkjertler. Den er i Sverige først og fremst knyttet til kyststrøkene, til sanddynene og skjærgårdens små klippeøyer.

Strandpadda ligger ofte nedgravd i sanda om dagen, men er i sin aktivitet ikke så knyttet til mørket som padda er. Den hopper ikke, men løper mer (som ei mus). Arten gyter i mai og juni, ofte i dammer med svakt brakt vann på strandenger. Sangen kan høres noen hundre meter borte og er et borende eller snerrende «hrrrrrww, hrrrrrww» eller «arrrrr, arrrrr». Larvene metamorfoserer i august-september.

Betal kontingent her

Oppgi medlems-/abonnentnummer og e-postadresse. Nummeret finner du på adresseetiketten til siste nr. av Fauna. Klikk «OK» for å gå videre:

Norsk Zoologisk Forening | Postboks 102 Blindern, 0314 OSLO | E-post: nzf@zoologi.no | Org.nr. 971 274 727
Nettredaktører: Asbjørn Lie, Kristoffer Bøhn, Magne Flåten, Mariken Kjøhl-Røsand, Irene Elgtvedt

Alt materiell (design, tekst og bilder) under domenet zoologi.no er beskyttet av åndsverkloven. Mer informasjon om opphavsrett finner du på Clara.

Logo 1sted
Pil opp