Overfører data ...
LemenHopp
NZF logoNorsk Zoologisk Forening
Om dyrearter Pattedyr Herptiler Fugler Småkryp Fisker Pattedyratlas

Pil venstre
Strandpadde

Strandpadda Bufo calamita er i Sverige funnet relativt tallrik helt nordvest til Lysekil og Kungshamn-området, muligens også ved Strömstad (usikkert funn) ca. 10 km fra norskegrensa. Arten kan tenkes også å finnes på norsk side.

Strandpadda, som neppe blir mer enn 7-8 cm lang, er grå eller lysebrun og kjennes lett på de parallelle parotidekjertlene i nakken og den lyse midtstripen langsetter ryggen. Også denne arten har giftkjertler. Den er i Sverige først og fremst knyttet til kyststrøkene, til sanddynene og skjærgårdens små klippeøyer.

Strandpadda ligger ofte nedgravd i sanda om dagen, men er i sin aktivitet ikke så knyttet til mørket som padda er. Den hopper ikke, men løper mer (som ei mus). Arten gyter i mai og juni, ofte i dammer med svakt brakt vann på strandenger. Sangen kan høres noen hundre meter borte og er et borende eller snerrende «hrrrrrww, hrrrrrww» eller «arrrrr, arrrrr». Larvene metamorfoserer i august-september.

Betal kontingent her

Oppgi medlems-/abonnentnummer og e-postadresse om du har en. Nummeret finner du på adresseetiketten til siste nr. av Fauna. Klikk «OK» for å gå videre:

Norsk Zoologisk Forening | Postboks 102 Blindern, 0314 OSLO | E-post: nzf@zoologi.no | Org.nr. 971 274 727
Nettredaktører: Asbjørn Lie, Mariken Kjøhl-Røsand, Kristoffer Bøhn, Magne Flåten, Irene Elgtvedt, Håkå B. Furuseth

Alt materiell (design, tekst og bilder) under domenet zoologi.no er beskyttet av åndsverkloven. Mer informasjon om opphavsrett finner du på Clara.

Logo 1sted
Pil opp