Overfører data ...
LemenHopp
NZF logoNorsk Zoologisk Forening
Om dyrearter Pattedyr Herptiler Fugler Småkryp Fisker Pattedyratlas

Pil venstre
Nordpadde

Nordpadda (padde) Bufo bufo er trolig utbredt over det meste av lavlandet i Sør-Norge, spesielt i kyststrøkene inkludert øyene opp til Trøndelag. Nordover fins den her og der langs kysten til Sømna og Visten, sjelden i innlandet. På tross av å være et lavlandsdyr, er den likevel påtruffet i tusen meters høyde over havet. Det mangler mye på at vi har så mye som en grov utbredelsesoversikt for padda i Norge.

Hannene er vanligvis 6-8 cm lange, hunnene er større, 8-10 og opp til 12 cm lange (eller mer i utlandet). De er grå, brune, rødlige eller (sjelden) gulaktige. Bakbeina er betydelig kortere enn hos frosken, og kroppen er mer klumpete bygd. Padda hopper da også relativt dårlig. Arten skiller seg også fra froskene på de store parotidekjertlene i nakken. Den vortete huden er ofte tørr, men kan utskille et kraftig giftstoff (bufonin), som en ikke bør få i munnen eller på tynne hudpartier f.eks. i ansiktet.

Padda fins både på fuktige og noe tørre steder gjennom sommeren, i skog og mark, ikke sjelden også i kulturlandskapet. Om dagen holder den seg skjult, mens den om natta, eller etter regn, er i full aktivitet. Gyteplassene er sjøer, tjern og (helst dypere) dammer, eller langsomt rennende vann. Lyden en oftest hører fra padda er et litt sørgmodig og svakt, men likevel gjennomtrengende «hrrruk, hrrruk» (diskant) gjentatt noe uregelmessig og minner om når en gnir med en fuktig klut på ei glassrute, eller om en hund som klynker. Gytinga skjer ei kort tid i mai-juni, hvoretter padda går på land. Larvene, som gjerne svømmer i stim, metamorfoserer i juli-august og går da ofte også på land i store «skarer».

Betal kontingent her

Oppgi medlems-/abonnentnummer og e-postadresse om du har en. Nummeret finner du på adresseetiketten til siste nr. av Fauna. Klikk «OK» for å gå videre:

Norsk Zoologisk Forening | Postboks 102 Blindern, 0314 OSLO | E-post: nzf@zoologi.no | Org.nr. 971 274 727
Nettredaktører: Asbjørn Lie, Mariken Kjøhl-Røsand, Kristoffer Bøhn, Magne Flåten, Irene Elgtvedt, Håkå B. Furuseth

Alt materiell (design, tekst og bilder) under domenet zoologi.no er beskyttet av åndsverkloven. Mer informasjon om opphavsrett finner du på Clara.

Logo 1sted
Pil opp